Οι άνθρωποι δεν έχουν καταπιαστεί ποτέ, δεν έχουν ερευνήσει σε βάθος, δεν έχουν έρθει σε βαθιά άμεση επαφή, με ολόκληρη τη δομή του νου — του νου που έχει θεμελιώσει την εγωκεντρική δραστηριότητα. Ο εγωισμός έχει υπάρξει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ζωής μας, ίσως ο μόνος παράγοντας.
Οι άνθρωποι τον έχουν αποδεχτεί σαν αναπόφευκτο, σαν φυσιολογικό. Λέμε: «Υπάρχει στα ζώα, άρα υπάρχει και σε μας· είναι σωστό να ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, για τη βελτίωσή μας, για τη θέση μας στην κοινωνία και όλ’ αυτά.
Δεν ξέρω αν έχετε ποτέ ερευνήσει μήπως σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι ο ανθρώπινος νους, κάτω από διαφορετικές μεταμφιέσεις και με διαφορετικούς τρόπους, εκείνος που υπήρξε πάντα ο κεντρικός παράγοντας της ανθρώπινης σκληρότητας, της ανθρώπινης βαρβαρότητας και του ανθρώπινων βάσανων.
Για να κατανοήσουμε το «εγώ», τον εαυτό, πρέπει πριν απ’ όλα να κατανοήσουμε τη συνείδηση, που στο κέντρο της ακριβώς βρίσκεται το «εγώ». Αυτή η συνείδηση μπορεί να επεκταθεί, να περιλάβει τα πάντα, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα κέντρο, κι αυτό το κέντρο, με τη δομή του, τη φύση και τη δράση του είναι στη ουσία το «εγώ».
Η συνείδηση, η συνείδησή σας, είναι το ίδιο της το περιεχόμενο, και το περιεχόμενο αυτό είναι όλες μας οι ταυτίσεις: με τη φυλή, με την οικογένεια, με τη χώρα, με μια ιδεολογία, με μια κουλτούρα, με μια παράδοση, με τη σύγκρουση, με τη δυστυχία, με τη σύγχυση, με την πάλη, με τον πόνο, με την απέραντη θλίψη και με τα διαλείμματα χαράς και γέλιου — αυτό είναι το περιεχόμενό της. Και αυτό το περιεχόμενο είναι στην ουσία το «εγώ».
Πετάξτε τα έπιπλά σας, τ’ όνομά σας — τι είστε τότε; Σβήστε όλες τις ιδεολογίες, τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τους φόβους, τις ελπίδες, την ευχαρίστηση, τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες — δεν απομένει τίποτα.
Και κάνουμε τόσο τεράστια φασαρία, τέτοιον αγώνα για να συντηρήσουμε αυτή τη δομή.
Κρισναμούρτι, “Εγώ χωρίς ΕΓΩ”, μετ.Αν.Ανδρεοπούλου-Ν.Πιλάβιος,εκδ.Καστανιώτη
Σχολιάστε